Edamame kiskerti ültetése

Csináld egyszerűen! Megmutatom, hogy én hogyan ügyködtem. Az időjárás ma éppen megfelelő az ültetéshez, a talajhőmérséklet is felmelegedett. Horolóval és gereblyével előkészítettem a vetéságyat. Mindent direkt leegyszerűsítettem. Bízom benne, hogy a talaj ph értéke megfelelő. Tudom, hogy a szója a nem túl savas, semleges  ph értékű talajt kedveli. A horolóval kicsit fellazítottam a talaj felső rétegét, majd a gereblyével kb. egyenletes tömörödöttsegű és síkú felszínt próbáltam kialakítani.Nézd az első képet!:)

Az előkeszületek után a gereblye fokával egyszerűen meghúztam a vetéságyat. Arra figyeltem, hogy ne legyen túl mély, mert tudom hogy a szója magja szénhidrátban szegényebb, mint pl. a kukorica magja, és ez kevesebb energiát engedélyez a növény kezdeti  fejlődéséhez. Emiatt a felszínhez közelebb javasolt ültetni a magokat olyan 3-4 cm mélyre. A talaj felső rétege itt a képen megfelelően morzsás és könnyű szerkezetű. A magágy mélye pedig eléri a nedves talajfelszíni réteget, ami fontos a mag csírázásnak a megkezdéséhez.
Hidegebb talajban is kicsírázik a szója, de a gyors és egyöntetű keléshez várjuk meg a 12 Celsius fokos talajhőmérsékletet.
Szerezz be elegendő mennyiségű vetőmagot!:)
 
A vetéságyba kézzel beleszórtam a magokat, úgy hogy egymástól kb. egyenlő távolságra legyenek. A magok kezeletlen állapotúak, ami azt jelenti, hogy a mag nincsen beoltva nitrogen kötő baktériummal, ami majd a légköri nitrogén talajban lévő megkötésében nyújtana segítséget. Ezzel a hozamot lehet növelni, mivel több tápanyaga lesz a növénynek fejlődni. A nitrogén fixáció amúgy nagyon érdekes jelenség.  A mag oltását majd egy másik posztban fogjuk bemutatni. A nagyon precíz gazdálkodók írjanak nekünk üzenetet több infóért. A növények tő távolságát érdemes 4-5 cm-re belőni, hogy ne legyenek egymáshoz túl közel ültetve. Ha több sort is ültetnénk egymás mellé, akkor hagyjunk meg 40-50 cm távolságot a sorok között. Így megfelelő távolság lesz a növények között, hogy oldalirányba is bokrosodhasson a szója. A vetés után a magágyat lábbal egyszerűen betakartam majd a termőréteget a saját súlyommal tömörítettem. Fontos még egy kis kelesztő locsolás megejtése, hogy elegendő nedvességhez jusson a mag a csírázás megindulásához. Látjátok, hogy nem lett ez idén túlbonyolítva! Hajrá nektek is! Hamarosan újra jelentkezünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük